Szauna

Hétfő: 08:00-12:00

Kedd: 16:00-20:00

Szerda: 08:00-12:00

Csütörtök: 16:00-20:00

Péntek: 08:00-12:00

Szombat és vasárnap: 12:00-18:00

 

A hagyományos finn szauna használatakor a felforrósodott levegő melegíti fel a testünket. A levegő először a bőrünket melegíti fel, majd fokozatosan hatol egyre mélyebbre testünkben a forróság. A légzés útján is gyorsul szervezetünk átmelegedése, hiszen a forró levegő (oxigén) a tüdőnkön keresztül bejut a vérkeringésünkbe. A finn szauna átlagos hőmérséklete 82-113 fok közötti. 

 

Bár a szauna elsősorban a mosakodás céljából alakult ki, idővel az egészséges életmód és a szórakozás egy formájává vált. Egészségre előnyös hatásai a következők:

·         A vérkeringés fizikai igénybevétele révén edzi a szívet, és javítja a vérkeringést. Ugyanakkor vérkeringési zavarokkal, és szívpanaszokkal küszködőknek vigyázniuk kell, hiszen az igénybevétel túl nagy lehet.

·         Az immunrendszer igénybevételével erősíti azt. Vigyázni kell arra, hogy közvetlenül szaunázás alatt az immunrendszer le van terhelve, így eközben a megbetegedés veszélye nagyobb.

·         Az izzadás során a szervezetből természetes úton távoznak méreganyagok, a szaunázás ezt a természetes folyamatot fokozza. Ezáltal és a hangulata által segíthet a stressz oldásában.

·         A bőrre jó hatással van, és álmatlanság ellen is jó szer, továbbá az izomláz enyhítésében is kellemes gyógymód. Sportolóknak segíthet a bemelegítésben is.

Kismértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer. A hirtelen megnövő pára- és iontartalom serkentőleg hat az agyműködésre. A hirtelen hőmérséklet-változás – a hideg, meleg folytonos változtatása – nem ajánlott a magas vérnyomásban szenvedőknek.

A különböző szaunafajták egészségügyi hatása kicsit különböző.